Peste 50% dintre romani sunt ne-mulţumiţi de condiţiile de muncă. Deşi visează la un salariu mare şi la o poziţie socială bună, romanii au inceput să murmure: "Munca dăunează grav sănătăţii". Povestea Ralucăi Stroescu, managerul de audit de la multinaţionala Ernst&Young, care a murit singură in propriul apartament la sfarşitul săptămanii trecute, a generat o nouă dezbatere in Romania.
S-a născut chiar o mică revoluţie online, un soi de Daciadă impotriva multinaţionalelor care au venit aici pentru a exploata la maximum forţa de muncă. Expresii ca "sclavi in propria noastră ţară", "cinismul şi exploatarea corporaţiilor", "carne de tun", "capitalism sălbatic", "mirajul capitalismului", "valorile noastre", "alegerea ei", "munca dăunează grav sănătăţii" au circulat in aceste zile pe internet. Mihai Morar a incercat pe blogul său (http://morar.hotnews.ro) să schiţeze "portretul tanărului corporatist din Romania". A rezultat imaginea unui roman dinamic, dar in criză de timp, stresat, care işi neglijează familia, care işi permite să plătească ratele pentru locuinţa şi maşina de care nu are insă vreme să se bucure. Şi care, seara, adoarme cu laptopul in braţe sau cu telefonul la ureche.
LA MUNCĂ! In cultura companiilor multinaţionale, munca asiduă este o valoare esenţială. In firmele de audit, prima jumătate a anului este cea mai solicitantă. "Uneori, poţi să stai săptămani intregi degeaba, dar atunci cand trebuie să munceşti, o faci fără comentarii, pană termini ce ai de rezolvat", ne-a spus o auditoare. Este preţul pe care angajaţii corporaţiilor il plătesc pentru salariul decent, biroul modern şi curat şi pentru corectitudinea in relaţiile angajat-angajator, total opusă balcanismului de care incă dau dovadă "sereleurile" romaneşti. Angajaţii romani ai marilor corporaţii lucrează intr-un mediu cosmopolit şi sunt trimişi la traininguri sau in detaşări in O