Criza grădiniţelor este doar primul simptom al unui colaps demografic care poate fi prevenit dacă Romania ia in considerare schimbările demografice. Criza grădiniţelor Criza grădiniţelor este doar primul simptom al unui colaps demografic care poate fi prevenit dacă Romania ia in considerare schimbările demografice.
In marile oraşe ale ţării (Constanţa, Iaşi,Timişoara), numărul cererilor de inscriere a copiilor la grădiniţă depăşeşte cu mult locurile disponibile. Cea mai gravă situaţie este, totuşi, la Bucureşti, unde 8.000 de preşcolari vor rămane in afara sistemului de invăţămant in această toamnă.
Situaţia aceasta s-a creat in urma creşterii constante a natalităţii, intre 2003 şi 2005, in special in Bucureşti şi in oraşele mari, şi a migraţiei către mediul urban a familiilor tinere care au copii mici. Conform unui studiu făcut de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, in fiecare an, numărul de naşteri a crescut in toată ţara - cu 2.000, iar in Capitală, sporului natural i se adaugă anual in jur de 1.000 de copii de varstă preşcolară care se mută in oraş.
Criza grădiniţelor survine după o lungă perioadă de scădere continuă a numărului de copii - de la 360.000 pe an inainte de 1989 la 200.000 pe an in 2002 - care a dus la inchiderea multor grădiniţe şi şcoli şi care va afecta sistemul de invăţămant superior in anii următori - generaţiile mai puţin numeroase născute după 1990 vor intra la facultate incepand cu 2008-2009.
Evaluare / Ce nu s-a făcut Criza grădiniţelor putea fi evitată dacă se făcea o evaluare anuală a locurilor din invăţămant comparativ cu numărul de nou-născuţi şi se elabora o strategie pe termen mediu care să prevadă creşterea treptată a numărului de locuri in grădiniţe şi apoi in şcoli. Preşcolarii pe care trebuie să ii acomodeze in 2007 grădiniţele vor avea nevoie, in 2009-2010, de un număr similar de locuri noi in clas