Somnul nu ne ajută doar să ne simţim odihniţi, un nou studiu aratând că ne ascute şi memoria. Cercetătorii au descoperit că somnul nu numai că protejează amintirile, dar ajută şi la consolidarea acestora. „Este un mare beneficiu al somnului pentru consolidarea memoriei, chiar mai semnificativă decât estimasem iniţial”, este de părere dr. Jeffrey Ellenbogen, neurolog la Spitalul Brigham din Boston. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe impactul somnului asupra amintirilor „declarative” care sunt legate de fapte specifice şi evenimente.
„Ştim că somnul ajută la intensificarea memoriei, cum ar fi învăţarea unei partituri pentru pian”, a mai spus cercetătorul. În studiu au fost implicate 48 de persoane cu vârste între 18 şi 31 de ani, care aveau un somn normal şi nu luau nici un fel de medicamente. Toţi participanţii au fost puşi să înveţe 20 de perechi de cuvinte şi au fost rugaţi să şi le amintească 12 ore mai târziu. Cercetătorii au tras concluzia că somnul pare să ajute participanţii să-şi amintească cele învăţate.
Potrivit cercetătorilor, persoanele care au dormit după ce au învăţat au avut performanţe mai bune, amintindu-şi cu succes cuvintele respective. Cei care au dormit fără alte interferenţe au fost în stare să îşi amintească cu 12 la sută mai multe cuvinte decât ceilalţi. Michael Perlis, director la Laboratorul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Rochester din New York, este de părere că un somn odihnitor poate fi asociat şi cu funcţia fizică, a imunităţii, a performanţelor fizice şi cognitive, dar şi a bunei dispoziţii. (L.S.)
Somnul nu ne ajută doar să ne simţim odihniţi, un nou studiu aratând că ne ascute şi memoria. Cercetătorii au descoperit că somnul nu numai că protejează amintirile, dar ajută şi la consolidarea acestora. „Este un mare beneficiu al somnului pentru consolidarea memoriei, chiar mai semnifi