Cultura de hamei a devenit traditionala pe teritoriul judetului Mures, dupa ce, in urma cu mai bine de zece ani, o familie a indraznit sa investeasca in aceasta cultura.
Firma Moragroind din Targu Mures a pornit in 1991 cu prestari servicii pentru cultura hameiului. Mora Acasiu Ervin, fost sef al Directiei Agricole si de Dezvoltare Agricole Mures, cunostea problemele cultivatorilor de hamei si tot ce trebuie facut pentru cresterea randamentului si reducerea pierderilor. La acea data, agricultura de stat inca mai subzista si cultiva hameiul, cu pierderile de rigoare, pe o suprafata imensa, de pana la 2800 de hectare. Aceasta furniza aproape in totalitate productia necesara fabricilor autohtone de bere. |n acea vreme, la intrecerea mondiala de hamei, Romania ajunsese pana pe locul opt.
|n tara, judetul Mures era pe primul loc, cu 60 la suta din total suprafetei cultivate cu hamei. Cultura acestei plante agatatoare este costisitoare, fiind necesara construirea unei structuri de intretinere, uscare . Moragroind a devenit in acea vreme cel mai mare furnizor de tehnologie/echipamente si prestator de servicii de intretinere pentru cultura hameiului. Dupa 1995, agonia agriculturii prin IAS duce la defrisarea salbatica a terenurilor pe care se aflau stalpii metalici pentru sustinerea hameiului. Astazi, au mai ramas circa 500 de hectare amenajate si sapte producatori. Dintre acestia, cel mai mare este Moragroind. "Din 2000, am inceput sa intram si in domeniul productiei. Astazi avem patru ferme de hamei la Soromiclea, Rora, Venchi si Seleus cu 120 de hectare in cultura. Cultivam doua soiuri, soiuri amare, cum ar fi Brewers Gold, Magnum, Merkur si Taurus", povesteste Mora. Tanarul inginer electronist conduce grupul de initiativa care a depus la Ministerul Agriculturii un program de relansare a culturii de hamei.
Specificul hameiului
Hameiul este o p