"Suspendarea unui presedinte pentru meritele sale . si nu pentru greselile sale este fara precedent . in istoria moderna a Europei".
Suspendarea Presedintelui Traian Basescu nu este doar preocuparea noastra, a romanilor. Ea ingrijoreaza si pe oficialii Uniunii Europene, dar si pe cei ai Nato. O tara in care apare criza institutionala, in care haosul este generat chiar de catre parlament, nu poate fi bine vazuta de nimeni. Dar cui ii pasa? Puterea are un gust atat de placut!
Poti sa-l consideri pe Traian Basescu simpatic sau nu, populist in exces sau rafinat, altruist sau un demagog ieftin, dar tu, in calitate de cetatean roman, ai dreptul sa-l sanctionezi doar la alegeri. Ai dreptul la libera exprimare, il poti injura cat vrei, dar nu ai voie sa faci nici o actiune impotriva a ceea ce este emblema oricarui stat: institutia prezidentiala. Poate ca Basescu a sarit calul de multe ori, poate ca i s-a dat ocazia s-o faca, insa un lucru este cert: nu trebuia sa se ajunga aici. Romania nu mai este o tara izolata, este angrenata in sisteme relationale internationale atat de complicate, incat acum, in 2007, s-a ajuns intr-un punct critic. Dovada: modul nefavorabil in care presa internationala reflecta suspendarea lui Traian Basescu. Va oferim o scurta trecere in revista a celor mai semnificative aprecieri si comentarii din presa internationala, aparute pana la momentul intrarii noastre la tipar.
Germania
"Frankfurter Allgemeine Zeitung"
"Cleptocratii fac puci"
"Suspendarea unui presedinte pentru meritele sale si nu pentru greselile sale este fara precedent in istoria moderna a Europei", afirma Karl Peter Schwarz, corespondent al cotidianului "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pentru Europa de Sud-Est. "Romania este de la 1 ianuarie membru deplin al Uniunii Europene. Cine a avertizat ca tara nu va fi inca pregatita pentru a