Dolarul a scazut pana la un minim record in raport cu moneda unica europeana (1,36 dolar/euro), in contextul in care incetinirea ritmului de crestere al celei mai mari economii din lume face ca activele americane sa devina din ce in ce mai putin atragatoare pentru investitorii din intreaga lume, scrie Bloomberg.
Un indice al bancii centrale americane (Fed) ce monitorizeaza evolutia dolarului in raport cu alte monede importante ale economiei mondiale a scazut saptamana trecuta pana la cel mai redus nivel din istoria sa de 36 de ani.
Yenul a scazut la randul sau pana la un minim istoric in raport cu euro, scaderea preturilor la nivel de consumator in Japonia reducand asteptarile legate de o majorare a costurilor de imprumut.
"Datele macroeconomice din Statele Unite se mentin la fel de slabe, iar acest lucru afecteaza in mod clar evolutia dolarului", a declarat Paresh Upadhyaya, din cadrul Putnam Investments, Boston.
Dolarul a scazut cu 0,45% saptamana trecuta, pana la 1,3652 in raport cu euro, atingand un nivel de 1,3681 pe 27 aprilie. Scaderea de pe 27 aprilie a fost inregistrata dupa ce Departamentul american al Comertului a anuntat o crestere anuala de 1,3% a produsului intern brut in trimestrul ianuarie-martie, in vizibila pierdere de forma dupa avansul de 2,5 procente inregistrat in trimestrul al patrulea.
Dolarul a scazut cu 16% in raport cu moneda unica europeana din momentul introducerii euro, in 1999. Moneda americana a pierdut 20% in raport cu lira sterlina si 36% in raport cu moneda australiana in aceeasi perioada.
Anul trecut, deficitul de cont curent al Statelor Unite a atins o valoare record de 856,7 mld. dolari. "Investitorii straini nu se simt incurajati de actualul climat de crestere economica moderata din Statele Unite", a remarcat Paul A. Samuelson, profesor in cadrul Massachusetts Institute of Technology.
De