Mastile cu argila.
Exceptand faptul ca argila este un pamant care se modeleaza usor si din care se fac oale si vase pentru flori, ea este unul dintre cele mai puternice medicamente lasate de bunul Dumnezeu la indemana oamenilor. Ca si vegetalele pe care le creste si le imbogateste, ea contine numeroase saruri minerale si oligoelemente care o fac sa aiba actiune remineralizanta, echilibranta si antitoxica. In cosmetica, ea este recomandata in compozitia mastilor si pentru curatarea tenurilor acneice. Bineinteles: nu se foloseste pamantul rosu, din groapa, cautat de olari, ci argilele pure, care se afla in farmacii. Aplicata pe fata, masca de argila se acopera cu un tifon, peste care se pune un prosop umed. Dupa 15 sau 20 de minute, masca se spala cu multa apa. In functie de tipurile de ten, masca de argila se poate amesteca si cu alte substante.
Pentru pielea normala: este indicat amestecul argilei cu suc de morcovi, care da pielii un aspect foarte placut, de sanatate si prospetime.
Pentru pielea uscata: praful de argila poate fi amestecat cu diferite uleiuri, cel mai indicat fiind cel de masline. Dupa uscarea si inlaturarea mastii, pielea are o culoare sanatoasa si circulatia sangelui se reactiveaza.
Pentru pielea grasa: se indica amestecul prafului de argila cu ceai de plante sau suc de lamaie. Se recomanda mai ales infuziile de: tei, salvie, musetel si coada-soricelului. Aduna porii si absoarbe grasimile.
Pentru pielea atropica: argila se poate amesteca cu apa de roze sau ceai de rozmarin, dar important este ca masca sa se lase sa se usuce bine, pentru ca efectul ei vitalizant sa se produca integral.
Pentru tenul deshidratat si atins de cuperoza: masca de argila nu trebuie lasata sa se usuce si in amestec trebuie neaparat adaugat ulei.
Reteta generala: 2-3 linguri de supa cu praf de argil