Aplicarea legilor votate de Parlament in ultima perioada ar reprezenta cheltuieli de circa 2,3% din PIB, spune ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Alocarea acestor sume ar duce aproape la dublarea deficitului aprobat de Guvern pentru acest an, prevazut la 2,8% din PIB. "Le voi spune colegilor mei parlamentari ca daca le aplicam asa cum sunt va trebui sa renuntam la o parte din programele privind investitiile in invatamant, de exemplu, si in orice caz nu se mai pune problema sa atingem 6% din PIB la invatamant si 5% din PIB la sanatate. Asta este exclus, pentru ca noi nu putem inventa venituri si nici nu putem forta deficitul. E vorba de optiune", a declarat Vosganian.
Printre initiativele legislative cu impact semnificativ asupra bugetului se numara legile privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, voucherele de vacanta, despagubirile celor care au depus bani la CEC pentru
a-si cumpara masini Dacia, constituirea fondului special pentru locuinte sociale sau sprijinul financiar acordat tinerilor la inchirierea locuintei.
In alta ordine de idei, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va transmite Guvernului saptamana viitoare strategia fiscala pe termen mediu, care prevede pentru 2008 un deficit bugetar de minimum 0,9% din PIB si o reducere cu cel mult sase procente a CAS, a mai spus Vosganian. "Potrivit legii, la 1 mai, Ministerul Economiei si Finantelor trebuie sa trimita Guvernului strategia fiscala pentru anul urmator si pentru urmatorii trei ani. Astazi am semnat o scrisoare catre Guvern in care am enumerat o parte dintre indicatori, dar, dat fiind ca prin hotararile de guvern abia s-au infiintat cativa noi ordonatori de credite, limitele pentru fiecare ordonator vor fi date la jumatatea lunii, probabil in jur de 20 mai", a declarat ministrul.
El a explicat ca, in acest moment, pe strategia