După lungi discuţii controversate, proiectul Zonei Metropolitane Bucureşti revine intr-o formulă nouă, fiind incluse in prima fază doar Capitala şi Judeţul Ilfov. Noua unitate adminis-trativă teritorială va fi condusă de un guvernator, un city manager şi un consiliu de administraţie. PLAN. Daca lucrurile vor merge ca la carte, Zona Metropolitana se va extinde pana la Dunare Bucureştiul, o capitală metropolitană. Proiectul marelui oraş s-a născut in 1998, dar a fost trecut pe un plan secund, a reapărut in 2002, a starnit controverse prin 2005 şi are toate şansele să fie definitivat in 2007. A treia variantă a proiectului de lege privind Zona Metropolitană se rezumă in prima fază doar la Bucureşti şi Judeţul Ilfov.
Ideea de transformare a Bucureştiului intr-o metropolă a aparţinut lui Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1, acum consilier al primarului general, Adriean Videanu, pe probleme de dezvoltare urbană. Prima discuţie pe tema proiectului marelui oraş a avut loc in 1998. Totul a fost abandonat pană in 2002 cand Zona Metropolitană (ZM) trebuia să inghită 62 de localităţi. Deşi pus pe hartie de Gherasim, proiectul a fost revendicat şi de liderii PNL, chiar propus de aceştia analizei comisiilor din Parlament. După puţină valvă, a trecut din nou intr-un con de umbră. După aproape cinci ani, Zona Metropolitană este abordată din nou, la iniţiativa primarului general, Adriean Videanu, subiectul fiind elaborat tot de Vasile Gherasim. Ajuns la a treia variantă, proiectul este structurat in trei părţi pentru a evita conflictele politice şi a mai diminua din orgolii.
In prima fază, din Zona Metropolitană va face parte Bucureştiul şi Judeţul Ilfov compus din 33 de comune şi şapte oraşe, sub denumirile de Centrul Metropolitan Bucureşti şi Zona Premetropolitană. Metropola va avea un Consiliului de Administraţie, un guvernator şi un city manager. @N_