Curtea Constituţională se pronunţă săptămana aceasta dacă preşedintele ţării va fi demis la referendum cu votul majorităţii persoanelor prezente la urne. Este a treia oară cand judecătorii Curţii discută in acest an modificările Legii referendumului, contestate de fiecare dată de parlamentarii PD.
La data de 4 mai, Curtea Constituţională se va intruni să analizeze sesizarea democraţilor cu privire la neconstituţionalitatea proiectului de lege de modificare a Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, iniţiat de PSD, care prevede că preşedintele ţării este demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum. Judecătorii vor da astfel cel de-al doilea verdict pe acest proiect de lege, după ce s-au mai pronunţat o dată, in luna februarie a acestui an, tot in baza unei contestaţii a PD. Proiectul ajuns atunci la Curte statua că preşedintele ales in primul tur este demis cu majoritatea voturilor cetăţenilor inscrişi in listele electorale, iar cel ales in turul al doilea, cu majoritatea voturilor valabil exprimate de cetăţenii prezenţi la urne. In plus, se introducea o nouă prevedere, care stabilea că organizarea referendumului nu poate avea loc simultan cu desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European, ori cu mai puţin de 6 luni inainte de data alegerilor de orice tip.
PRIMUL VERDICT. La 21 februarie, Curtea Constituţională a decis insă că aceste modificări sunt neconstituţionale. Referindu-se la modalitatea de demitere a şefului statului, judecătorii Curţii au constatat că "legiuitorul a dorit să aplice, sub aspectul voturilor exprimate, principiul simetriei juridice la alegerea Preşedintelui Romaniei in al doilea tur de scrutin şi la demiterea acestuia ca urmare a consultării populare", dar au arătat că "principiul simetriei est