Clasificare. Preturile si gradul de confort depind de zona in care sunt amplasate
Alina Andrei
Ca traim ca-n Occident cu salarii de mizerie sau pensionarii abia isi duc zilele de azi pe maine nu mai este o noutate pentru nimeni. Pentru a intra in unele dintre pietele din Capitala trebuie sa te numeri printre vedete sau sa ai buzunarele cat mai burdusite, pentru ca si acestea pot fi catalogate dupa amplasament si "numarul se stele". Astfel, Piata Dorobanti conduce detasat intr-un top al pietelor si ar putea fi incadrata fara probleme la categoria de trei stele. Aici, un kilogram de cartofi noi se vinde cu 15 lei fata de 3 lei intr-o piata de cartier. La categoria doua stele se incadreaza foarte usor Piata Matache, ca doar nu degeaba este situata in buricul targului. La categoria o stea figureaza bineinteles pietele de la periferia Bucurestiului.
Piata Dorobanti
Daca ar exista numai Piata Dorobanti, toti romanii ar trebui sa fie miliardari. Aici un kg de cartofi ajunge la astronomicul pret de 15 lei, de morcovi - 5 lei, de castraveti - 18 lei, o salata verde costa 3 lei, o legatura de ceapa 2 lei, iar daca vrem si ceva vitamine, acestea ne usuca la buzunar, pentru ca un kg de struguri sau capsuni este 25 de lei.
"Mi se pare inacceptabil, doar doi-trei ani dupa Revolutie mi-am mai permis sa cumpar de aici. Locuiesc in apropiere, dar fac piata la Floreasca, pentru ca e mai ieftin", ne-a declarat, indignata, Tatiana Velicu, de 71 de ani.
Piata Matache
Aici un kg de cartofi costa intre 1,5 lei si 2 lei, de rosii - 5,5-7 lei, de morcovi - 2,5 lei, o salata verde -1,5 lei, o legatura de ceapa verde ? 0,5 lei.
"Sa stiti ca au inceput sa-si alinieze toti preturile. Adevaratii producatori le vand marfa celor care s-au reorientat, cumpara de la tarani si vand mai scump", ne-a spus Aurelia Nita, o pensionara de 59 de ani. @N_P