Cu un nou nume pentru producatorul de medicamente oncologice Sindan Bucuresti si cu planuri de investitii de aproximativ 35 mil. euro intr-o noua unitate de productie, grupul islandez Actavis incerca sa obtina un loc intre primii trei jucatori din industr
La sfarsitul lunii martie a anului trecut, grupul Actavis, unul dintre primii zece producatori de medicamente generice din lume, anunta achizitia Sindan pentru aproape 150 mil. euro. Primul contact cu reprezentantii Actavis l-a avut Laurentiu Scheusan, pe atunci directorul de marketing si de vanzari al companiei, la o conferinta desfasurata la Praga, in noiembrie 2005 unde printre invitati s-a aflat si echipa islandezilor din Bulgaria.
"Am primit atunci un e-mail de la un coleg din Bulgaria, in care imi povestea despre aceasta companie de medicamente oncologice din Romania. Ulterior am luat legatura cu fostii proprietari, care deja lucrau cu adviseri pentru vanzare", a povestit Robert Wessman, presedinte si CEO al grupului Actavis intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
Insa cei de la Actavis nu erau singurii dornici sa-si treaca in portofoliu unul dintre cei mai mari producatori de medicamente oncologice din Europa de Est. Iar pentru un antreprenor care dezvoltase singur afacerea imediat dupa Revolutie trebuia sa existe garantia unei continuitati a businessului. Islandezii au fost ultimii care au intrat in negocierile pentru Sindan si, cu toate acestea, pretul si garantiile oferite au fost agreate de Dan Stoicescu, fondatorul Sindan.
"Oferte erau de asemenea si de la alti concurenti. Fostii proprietari au vazut insa ca avem posibilitatea sa extindem portofoliul de oncologice al Sindan la nivel mondial", spune Robert Wessman.
Procesul de due-dilligence fusese demarat la sfarsitul anului 2005, iar faptul ca au intrat ultimii in negocieri nu a fost un dezavantaj. "Cand e