In jur de 20 de organizatii din societatea civila, ingrijorate fata de degradarea din ultimele saptamani a respectului pentru procedurile democratice, au cerut astazi Curtii Constitutionale si Parlamentului sa clarifice modul in care va fi interpretat votul cetatenilor la referendumul din 19 mai, inainte ca acesta sa se fi consumat.
Aceasta cerere a fost motivata de faptul ca recenta Hotarare a Parlamentului privind referendumul lasa rezultatul acestuia expus unei decizii arbitrare. Este vorba de articolul in care se spune ca "in situatia in care Curtea Constitutionala va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat". Practic, in cazul in care la urne se vor prezenta mai putin de jumatate dintre alegatori, votul acestora va putea fi interpretat in orice fel, post factum. Cu alte cuvinte, referendumul ar deveni inutil, parlamentarii creandu-si abuziv posibilitatea de a se substitui vointei cetatenilor. De o asemenea interpretare se teme societatea civila si de aceea cere Curtii Constitutionale si parlamenului sa clarifice modul in care va fi interpretat votul cetatenilor in cazul in care la urne se vor prezenta mai putin de jumatate din alegatori.
Intre semnatarii acestui apel se regasesc Societatea Academica din Romania, Grupul pentru Dialog Social, APADOR-CH si Asociatia Pro Democratia.
In acelasi spirit, organizatiile semnaleaza ca pericolul votului multiplu – fenomen petrecut si la alegerile din 2004 si la referendumul pentru modificare Constitutiei din 2003 – continua sa existe. De aceea, semnatarii apelului cer Guvernului sa intervina de urgenta pentru limitarea acestui risc.
Totodata, organizatiile semnatare considera ca un eventual vot negativ din partea electoratului fata de propunerea Parlamentului de dem