Lipsa de experienta sau dorinta de maximizare a profiturilor incurca si mai mult socotelile unui om care se hotaraste sa inceapa o „viata noua“ intr-o locuinta noua. Nimeni nu este ferit de erori. De preferat este sa inveti din greselile altora, mai ales daca miza este foarte mare, cum este in cazul cumpararii unei noi locuinte.
Prima si cea mai frecventa greseala este cea economica, mai ales atunci cand pretul este prea ridicat, iar cumparatorul nu sesizeaza acest fapt fie din graba, din lipsa de informare sau pentru ca are incredere oarba in agentul sau imobiliar. O alta problema provine din autoaprecierea eronata pe care clientii o fac dand prea multa incredere propriei culturi juridice.
Din pacate, de cele mai multe ori, clientul nu reuseste sa identifice singur clauzele care ii sunt defavorabile, explica Sebastian Gutiu, avocat in cadrul Biroului Schoenherr si Asociatii.
Gutiu spune ca, in cazul contractelor de construire/vanzare-cumparare de bun viitor, cum sunt cele utilizate in cadrul complexurilor rezidentiale in curs de realizare, este recomandabil ca un client sa acorde atentie deosebita obiectului contractului. Descrierea obiectului trebuie sa fie cat mai amanuntita, pentru ca acest fapt poate duce la evitarea unor eventuale litigii.
Totodata, cumparatorul este atent la pret, dar mai putin la conditiile (termenele) de plata. Sebastian Gutiu spune ca retinerea unui procent cat mai ridicat la ultima transa permite exercitarea unei presiuni financiare asupra constructorului/vanzatorului, pentru a-l face sa respecte obligatiile la termen.
Integral in Saptamana Financiara
Lipsa de experienta sau dorinta de maximizare a profiturilor incurca si mai mult socotelile unui om care se hotaraste sa inceapa o „viata noua“ intr-o locuinta noua. Nimeni nu este ferit de erori. De preferat este sa inveti din gresel