Si romanii din strainatate urmeaza sa voteze in cadrul referendumului din 19 mai. In unele cazuri, pentru a-si exercita acest drept vor fi nevoiti sa strabata distante de sute de kilometri.
Ministerul Afacerilor Externe a promis, in urma cu cateva luni, sa obtina, in vederea alegerilor europene, acordul autoritatilor din Spania, Italia si Statele Unite ale Americii pentru a amplasa mai multe sectii de votare. Decizia era bazata pe faptul ca in aceste tari locuiesc importante comunitati de romani, dar se pare ca nu se va aplica si in cazul referendumului. "Din motive de timp, poate nu se va obtine acordul statelor-gazda pentru deschiderea de sectii suplimentare in afara reprezentantelor diplomatice ale Romaniei", a anuntat Corina Vintan, purtatorul de cuvant al MAE.
Situatia cea mai complicata pare sa fie cea a romanilor din Spania. Acestia nu stiu daca vor putea vota si in alte localitati decat cele unde exista misiuni diplomatice, adica Madrid, Barcelona si Sevilla. Cu toate ca ambasada Romaniei la Madrid a cerut aprobare pentru organizarea de sectii de votare si in alte localitati unde exista importante comunitati de romani, exista sanse mari ca votul sa se desfasoare doar in cele trei mari localitati spaniole. Cele mai mari comunitati de romani sunt in regiunea Madridului si in Castellon. In Spania traiesc oficial 400.000 de romani, iar numarul neoficial este estimat la un milion.
O situatie similiara se intalneste in Italia, unde romanii pot vota doar la Roma, Genova, Treviso-Asolo si Milano. In Statele Unite exista patru locatii principale, respectiv la reprezentantele noastre diplomatice, si 16 consulate onorifice, la care urmeaza sa se organizeze votul pentru referendum.
Romanii din strainatate sunt cu-noscuti pentru optiunile in favoarea lui Traian Basescu, 72,91% dintre acestia votand in favoarea actualului presedinte in finala c