Localnicii din Valea Jiului au sărbătorit ziua de 1 Mai la Peştera Bolii, aflată la intrarea în municipiul Petroşani, dinspre Deva, dar, pentru prima dată după mai mulţi ani, serbarea nu s-a ţinut în peşteră.
Intenţia organizatorilor de a sărbători în peşteră a fost stopată de membrii Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat, care nu au avizat desfăşurarea programului artistic în interiorul peşterii pe motiv că muzica i-ar deranja pe liliecii care vieţuiesc aici. „Ne-am ocupat de restaurarea acestei peşteri, iar unul dintre obiective a fost de a o reda comunităţii, numai că acum o comisie ştiinţifică s-a opus organizării unui concert coral pentru că ar fi deranjaţi liliecii de zgomot. Acest lucru este o aberaţie“, a declarat Emeric Szuhanek, preşedintele Asociaţiei de ecologie PETRO AQUA.
Ecologiştii care au organizat evenimentul, alături de administraţia Companiei Naţionale a Huilei şi de cei din Fundaţia Salvamont Lupeni, cred că măsura a fost impusă cu rea-intenţie şi astfel a fost împiedicat programul artistic în interiorul peşterii. „Păcat că nu am putut organiza în peşteră. Ar fi fost un lucru inedit. Noi încercăm să întreţinem acest monument natural cu forţe proprii pentru că de un an nu primim decât promisiuni, în schimb, întâmpinăm doar piedici“, a mai spus Szuhanek.
Cei care au petrecut 1 Mai la Peştera Bolii au putut însă să viziteze peştera şi au avut parte de mici, bere şi muzică interpretată de fanfara minerească din oraşul Vulcan. „Aici este singurul loc unde, în Valea Jiului, a fost marcată ziua de 1 Mai şi sperăm ca vechea tradiţie minerească să renască, iar toate problemele să se rezolve. Sunt mici, bere, grătare şi toată lumea se simte bine“, a spus directorul general al CNH, Daniel Surulescu.
Peştera Bolii de lângă Petroşani a fost redată circuitului turistic în anul 2006 de ecologiştii din zonă, evenimentul f