Maniera in care a fost formulata intrebarea pentru referendumul din 19 mai este o dovada a rafinamentului psihologic la care a ajuns camarila politica din Parlamentul Romaniei.
Referindu-se tocmai la calamburul pe care l-au creat cu buna stiinta, presedintele PSD, Mircea Geona se amuza deunazi la Craiova, in fata satenilor adusi cu momeli de ajutoare sociale la "manifestatie”: "Nu credeam sa spun asa ceva, dar votati DA la referendum”. Dincolo de gluma subtire a asocierii cu acronimul aliantei politice care l-a propulsat la presedintie pe Traian Basescu in 2004, Parlamentul Romaniei a formulat o intrebare la care trebuie sa raspunzi NU pentru a-ti exprima optiunea PENTRU mentinerea in functie a presedintelui suspendat. Cu alte cuvinte, daca vrei sa te exprimi PENTRU mentinerea unui stat de drept in care presedintele ales al tarii sa isi poata exercita functia si indeplini responsabilitatile, daca vrei sa iti arati sprijinul PENTRU continuarea reformelor in Romania si schimbarea odata pentru totdeauna a imaginii terfelite pe care o avem peste tot in lume si daca vrei sa le arati celor care considera ca te reprezinta ca nu esti simpla masa de manevra si ca te-ai saturat sa fii manipulat si folosit la nesfirsit, atunci trebuie sa votezi NU. Interesant cum, in razboiul lor psihologic cu romanii, parlamentarii au reusit sa ne faca pe noi sa votam NU, implicatia fiind, desigur, ca noi sintem forta negativa care nu doreste schimbarea tarii in bine.
Asocierea cu negatia ne face, insa, vulnerabili. Ne face sa ne indoim ca alegerea pe care o facem este cea corecta. Cum e posibil ca votind NU sa avem dreptate? Pentru a fi pozitivi, pentru a ne dori schimbarea, poate ca DA este alegerea potrivita. Iar membrii Parlamentului conteaza, pervers, tocmai pe potentialul nostru sentiment colectiv de vina de a fi asociati cu un vot negativ. Ceea ce nu inteleg domnii