Intr-un 'Apel catre Curtea Constitutionala' dat publicitatii miercuri, Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului afirma ca 'Parlamentul a adoptat o lege prin care isi confera dreptul de a decide a-posteriori, adica dupa ce poporul se va pronunta prin referendum, care va fi soarta presedintelui suspendat'.
Sinodul acuza Parlamentul de imoralitate politica si de abandonarea principiilor democratice ale statului de drept: 'Aceasta inseamna abandonarea principiilor democratice ale statului de drept si revenirea la practica bunului plac, specifica regimurilor totalitare. Aici nu mai poate fi vorba de legalitate sau ilegalitate, ci de imoralitate politica'.
Reprezentantii BOR arata ca, in fata unui astfel de fenomen, 'pastorii spirituali ai poporului au obligatia de a se face auziti in viata publica a cetatii'.(...) 'E datoria noastra morala de a lua atitudine si de a-i adresa Curtii Constitutionale indemnul de a-si asuma, ferm si fara echivoc, competenta suprema de a identifica parghiile constitutionale care sa faca posibila solutionarea morala a actualei crize politice', subliniaza semnatarii apelului - Mitropolitul Clujului, Bartolomeu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Andrei, Episcopii Oradiei si Maramuresului, Sofronie si Justinian, si mai multi episcopi vicari. Acestia considera ca Romania a intrat intr-o 'criza fara precedent' prin suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar recunosc ca nu este 'caderea' lor sa se pronunte asupra constitutionalitatii si legalitatii acestor demersuri.
Semnatarii textului sustin ca vorbesc in numele celor peste patru milioane de cetateni pe care-i pastoresc si care alcatuiesc electoratul din opt judete transilvane si ca au intervenit din nou public ca urmare a semnalelor de la enoriasi.
Intr-un 'Apel catre Curtea Constitutionala' dat publicitatii miercuri, Sinodul Mitropoliei Clujului, Al