Reporter: Dintr-o declaratie a dvs consemnata de Rompres, rezulta ca “SUA sunt ingrijorate ca Romania ar putea sa faca pasi inapoi” in combaterea coruptiei, reforma justitiei si statul de drept. In urma recentelor evolutii politice de la Bucuresti, care este pozitia SUA?
Nicholas Taubman: Ceea ce am spus atunci - era vorba despre un discurs sustinut pe 28 martie la Camera de Comert Romano-Americana - a fost ca, in calitate de prieten al Romaniei, suntem gata sa va ajutam sa consolidati institutiile democratice. A fost un drum lung si Romania a inregistrat numeroase progrese.
Dar am mai spus ca situatia politica actuala a ridicat cateva semne de intrebare pentru investitori si oameni de afaceri, dar nu numai. Am spus de multe ori ca este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si in special al luptei impotriva coruptiei.
Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta.
Reporter: Aceasta criza politica poate sa afecteze “parteneriatul strategic” dintre SUA si Romania?
Nicholas Taubman:Stiu ca acum se fac numeroase speculatii pe marginea acestui lucru, iar majoritatea mi se par exagerate. Numai in ultimele zile au existat numeroase informatii inexacte in presa.
Pe 4 aprilie, cand am sarbatorit 58 de ani de la infiintarea NATO, mi-a facut placere sa vad ca Presedintele Basescu, Primul Ministru Tariceanu si conducerea Partidului Social Democrat si-au reafirmat angajamentul fata de relatia euro-atlantica si de rolul Romaniei in calitate de membru NATO deosebit de activ si implicat.
Parteneriatul nostru nu se rezuma la personalitati, si nici nu ar trebui sa se intample acest lucru. Asadar, ne astep