Reducerea taxei de primă înmatriculare îi bucură pe dealerii de autoturisme second hand din Craiova, cărora le vor creşte vânzările. În schimb, furnizorii de maşini noi sunt afectaţi. Până în prezent, cele mai multe autovehicule pentru care s-a plătit această taxă au fost cele noi.
Guvernul a decis să reducă taxa de primă înmatriculare pentru autoturisme în funcţie de gradul de vechime a maşinii, iar scala aferentă vârstei automobilului să fie extinsă de la şase la 15 ani. Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, taxa de primă înmatriculare ar urma să scadă la aproape jumătate pentru toate maşinile. Reducerea tarifelor ar fi venit ca urmare a recomandărilor UE, care a cerut ca autorităţile române să ţină cont de tipul de motorizare şi de perioada în care autoturismul mai poate circula în ţara noastră. Spre exemplu, pentru o maşină dotată cu motor Euro 4 şi cu o vechime de peste patru ani, taxa ar putea fi redusă la aproximativ jumătate din cea actuală, în timp ce motorizările Euro 5 ar fi scutite de taxe. Taxa va fi calculată pe baza unei grile specifice, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. Practic, calculul se va face în funcţie de poluarea mediului, şi nu de vechimea maşinii.
Nu pentru toate tipurile de maşini noile costuri vor fi reduse însă la jumătate. De exemplu, pentru un autoturism de 1.600 cmc, vechi de patru-cinci ani, cu motor Euro 3, noua taxă va fi de 800 de euro, în timp ce vechea taxă era de 1.140 de euro. De asemenea, executivul intenţionează să introducă şi o procedură de restituire a taxei de primă înmatriculare în cazul revânzării maşinii într-un alt stat membru UE, însă cei care au plătit deja prima taxă nu îşi vor putea recupera diferenţa de bani.
Opinii diferite
Măsura a creat deja animozităţi între vânzătorii de maşini noi şi dealerii de autoturisme second hand. „Reduce