Gesturile spun mult mai multe decât cuvintele. Aşa se explică faptul că mulţi oameni preferă să îşi lase mâinile să vorbească. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cei care îşi condimentează conversaţiile cu nenumărate gesturi nu fac decât să comunice în cea mai pură formă, relatează „Daily Mail”. Unii, precum italienii şi spaniolii, gesticulează enorm, chiar şi atunci când sunt implicaţi într-o conversaţie foarte simplă. Alţii, de exemplu britanicii, preferă din când în când în timpul discuţiei un gest atât de expresiv că valorează mai mult decât un cuvânt foarte dur.
Studiul arată că limbajul uman a început cu semne şi mişcări din mâini, mai degrabă decât cu sunete şi cuvinte. Oamenii de ştiinţă care se dedică observării modului în care se exprimă cimpanzeii au ajuns la concluzia că aceste creaturi preferă gesturile în detrimentul sunetelor şi expresiilor feţei. Descoperirile, adevărate şi pentru bonobos – cimpanzei mai mici, care se apropie cel mai mult de oameni – arată că mişcările mâinii ar sta la originea comunicării umane. Experţi de la Emory University din Atlanta, Georgia, au studiat obiceiurile cimpanezilor şi bonobos în captivitate şi au identificat 31 de gesturi diferite şi 18 expresii faciale şi sunete. Gesturile includ întinderea braţului pentru a cerşi mâncare sau împreunarea mâinilor deasupra capului pentru atragerea unui partener. Dar dacă ambele specii folosesc expresiile faciale şi sunetele în acelaşi fel, nu acelaşi lucru se poate spune despre gesturi precum mişcarea mâinilor.
Fără să exprime o emoţie deosebită, gesturile sunt adaptate pentru diferite situaţii, arată studiul publicat într-o revistă de specialitate. „Un cimpanzeu poate întinde mâna către un alt cimpanzeu în semn de susţinere, dar acelaşi gest făcut către cineva care posedă mâncare se traduce prin dorinţa de a împărţi”, susţine Amy Pollick, unul dintre realiz