Pe 23 decembrie 1993 Adunarea Generala a O.N.U. a declarat data de 3 mai drept Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Ideea acestei sarbatori e ceva mai veche, din 1991, cand, la Conferinta Generala UNESCO, a fost adoptata o rezolutie numita "Promovarea libertatii presei in lume", in care se recunostea ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.
In acest an Ziua Mondiala a Libertatii Presei coincide cu data la care va fi facut public continutul Raportului anual privind libertatea presei in Romania pe 2006. In raportul care, miercuri, nu era dat publicitatii, realizat de Freedom House, se face o analiza globala a libertatii presei pe mapamond. In sectiunile disponibile, se vorbea despre presa din Europa Centrala si de Est : "Din aceasta zona, opt tari, dintr-un total de 28, raman clasificate ca avand o presa libera, zece sunt clasate ca avand o presa partial libera, iar zece ca avand o presa cu libertatea constransa. In zece state din cele 12 ale fostei Uniuni Sovietice presa este supusa unor presiuni care ii reduc substantial libertatea".
In clasamentul libertatii presei, statele lumii sunt evaluate de Freedom House pe baza unor criterii foarte riguroase : cadrul legal care reglementeaza activitatea presei, mediul politic si mediul economic. Un punctaj mai mare in clasamentul Freedom House inseamna un grad de libertate mai mare. Statele care au intre 0 si 30 de puncte pe "scala" Freedom House au o presa libera, cele cu punctaj intre 31 si 60 au o presa partial libera, iar intre 61 si 100 de puncte se claseaza tarile cu o presa cu "botnita".
Romania e trecuta in acest clasament preliminar cu 42 de puncte, avand o presa partial libera. Cu acelasi scor au mai fost clasate in topul Freedom House state precum Peru sau Nicaragua. Un punctaj mai bun decat Romania au, potrivit Freedom House, tari pr