Intre 17 si 30 mai 2007, la sala Dalles, va avea loc cea de-a V-a editie a Anualei de Arhitectura, eveniment organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bucuresti, in colaborare cu Igloo Media. Intentiile organizatorilor Anualei sint in directia dezbaterii unor subiecte care sa tina cont de „dezvoltarea exploziva a pietei imobiliare, noile probleme de strategie si urbanism, reabilitarea zonelor istorice si potentialul de dezvoltare, infrastructura si proiectele de mediu“. Anuala isi propune sa se deschida spre publicul larg, sa arate care sint problemele de dezvoltare ale orasului Bucuresti. Bruno Andresoiu, un arhitect tinar si dinamic, prezinta cititorilor revistei Observator cultural de ce Anuala isi propune sa devina principala platforma de dezbatere a arhitecturii romanesti. in numerele viitoare, vom publica detalii despre programul Anualei.
Spuneti in mapa de prezentare a evenimentului ca doriti ca Anuala de Arhitectura din acest an „sa marcheze o schimbare fundamentala de intentii si format“. in ce consta aceasta schimbare fundamentala?
in aceea ca, spre deosebire de anii precedenti, intentia noastra principala este de a scoate arhitectura in spatiul public. Pina anul trecut, Anuala era un eveniment relativ inchis al breslei, doar o expozitie-concurs cu proiectele realizate ale arhitectilor membri ai filialei OAR Bucuresti. incepind de anul acesta incercam sa largim interesul pe care arhitectura ar trebui sa-l suscite in spatiul public.
Aveti si o intentie polemica prin aceasta Anuala, ca sa aratati opiniei publice cit de prost se construieste astazi in Romania?
Nu. Nu vrem sa vorbim in acesti termeni despre calitatea arhitecturii in Romania. Dimpotriva, vrem sa aratam ca se intimpla si lucruri bune. Calitatea in mare parte slaba a constructiilor nu este numai vina arhitectilor. Este, dupa parerea mea, o vina