Piete financiare au ramas ieri calme in asteptarea deciziilor BNR privind politica monetara, in conditiile in care jucatorii nu si-au conturat o viziune comuna asupra unei posibile directii.
Banca centrala nu a publicat hotararile privind politica monetara pana la inchiderea pietelor locale.
Cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta pe piata valutara, euro mentinandu-se intre 3,32-3,33 lei, pe fondul unor volume reduse de tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3241 lei pentru un euro, cu 0,3 bani sub nivelul precedent. Dolarul a reusit in schimb sa castige 0,29 bani, urcand la 2,4481 lei la cursul oficial, dupa ce a recuperat teren in fata euro pe pietele internationale.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au coborat sensibil ieri, dupa ce urcasera inca de saptamana trecuta la niveluri de 30%-50% pe an.
Scaderea dobanzilor de ieri a survenit in conditiile in care a ajuns la scadenta un depozit de 2 miliarde de lei atras in urma cu o luna.
Presiunea pe lichiditati s-a atenuat astfel, iar dobanzile pentru scadentele scurte au coborat la niveluri de 10%-16% pe an.
Nivelul lichiditatilor de pe piata a scazut dramatic in ultima saptamana din aprilie, in conditiile in care companiile au avut de efectuat plati catre buget. In plus, BNR a sterilizat intr-o proportie mai mare leii oferiti de bancile comerciale(peste 40%, fata de niveluri de sub 30% la licitatiile precedente), astfel ca jucatorii care au supralicitat au fost nevoiti sa plaseze sume mai mari decat isi planuisera.
Astfel, majoritatea bancilor s-au vazut nevoite sa apeleze la facilitatea de credit pe o zi oferita de BNR, la o dobanda de 14% pe an. Pentru accesarea acestor imprumuturi, bancile comerciale trebuie insa sa garanteze cu active eligibile (titluri de stat sau certificate de depozit emise de BNR). Stocul de astfel de instrumente este in