Administraţia judeţeană ar putea lua locul în curând Autorităţii Rutiere Române în activitatea privind transportul public între localităţile doljene. Un act normativ publicat recent transferă cea mai mare parte a sarcinilor legate de transportul persoanelor consiliilor locale şi judeţene.
Potrivit actului normativ apărut pe 19 aprilie în Monitorul Oficial, consiliile judeţene vor fi obligate să-şi înfiinţeze autorităţi publice, în cazul în care acestea nu există, pentru a coordona transportul de persoane între localităţile judeţului. Practic, dacă până acum singurul rol deţinut de administraţie în ceea ce priveşte transportul public judeţean era acela de aprobare aproape automată a programului curselor propus de ARR, o dată cu apariţia legii, consiliile vor prelua cea mai mare parte din atribuţiile ARR în acest domeniu. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, a declarat că deja se pregăteşte crearea unui departament care să se ocupe de activitatea de transport de persoane în Dolj, iar autorităţile au comandat un studiu privind fluxul de transport din judeţ. „Consiliile judeţene sunt obligate să înfiinţeze autorităţi de transport. Am comandat deja un studiu privind cerinţele de transport din judeţ şi vom înfiinţa un departament special care să se ocupe de trasee, de orar şi, în ultimă instanţă, dacă va trebui, vom organiza şi o unitate de transport public judeţean“, a spus Prioteasa.
CJ ar putea deveni şi transportator
Printre prevederile Legii nr. 92/2007, care nu beneficiază în prezent de norme de aplicare, se stipulează faptul că autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să stabilească traseele curselor judeţene, precum şi orarul acestora, să sancţioneze operatorii de transport în cazul în care aceştia nu respectă contractele şi să supravegheze tarifele aplicate de transportatori, adică exact