(Foto: Romania Libera)
Liderii politici din Transilvania vad diferit implicarea Bisericii in politica
Apelul lansat ieri de Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului catre Curtea Constitutionala a starnit reactii din cele mai diferite printre liderii politici din Transilvania. In timp ce unii dintre ei sustin ca Biserica ar trebui sa se implice in politica, altii sunt de parere ca reactiile ierarhilor la situatia politica sunt deplasate.
Liderul PD, clujeanul Emil Boc, a apreciat ca atat timp cat opiniile Bisericii sunt in consonanta cu legile, acestea sunt binevenite. "E normal sa existe astfel de reactii. Cand exista o conexiune intre moralitate si politica e bine pentru oameni", a explicat Boc.
O alta opinie a exprimat liderul liberal regional Cornel Popa. "Eu nu am mai auzit, drept sa spun, despre o asemenea interventie. Nu stiu daca trebuie luata neaparat ca de rea-credinta, dar nu sta in obisnuinta lucrurilor un astfel de demers", a comentat vicepresedintele PNL pe Regiunea Nord-Vest, Cornel Popa.
Comentariile politicienilor din Alba sunt contradictorii in raport cu acest subiect.
"Daca vedem Biserica ca o parte a societatii civile atunci cred ca are dreptul sa se pronunte intr-o asemenea problema. De altfel, sinodul de la Cluj nu este la prima actiune de acest gen, desi ruperea Mitropoliei Ardealului a reprezentat o slabire a Bisericii Ortodoxe", a spus senatorul Alexandru Peres, vicepresedinte al PD Alba.
In replica, liderul PSD Alba, Ioan Rus, a criticat interventia Sinodului. "Este o dovada clara de imixtiune in activitatea Curtii Constitutionale. Singurul organ legislativ este Parlamentul, iar Curtea Constitutionala interpreteaza corect daca legile care se adopta corespund Constitutiei.
@