Reflectarea şi comentarea ştirii potrivit căreia Traian Băsescu a anunţat părăsirea vieţii politice dacă va fi votată destituirea sa m-au convins încă o dată că marea problemă a presei noastre de azi nu e nici dependenţa de moguli (cum bate câmpii din nou Suspendatul), nici măcar lipsa de profesionalism, ci lenea.
Lenea de a încerca să vadă ce e dincolo de o ştire Mediafax, venită pleaşcă redactorilor din birouri, cu ochii pe ceas, să se ridice şi s-o şteargă la o bere când vine sfârşitul programului ca de funcţionar.
Ştirea Mediafax, copiată de toate ziarele cu titluri tendenţioase, în funcţie de orientarea pro sau contra Băsescu, se referă la o întâlnire a preşedintelui suspendat cu jurnaliştii străini.
Pentru a putea trage o concluzie asupra seriozităţii acestei declaraţii, analistul are nevoie de o lămurire:
Care jurnalişti străini?
Jurnaliştii străini acreditaţi la Bucureşti?
Aceştia numai jurnalişti străini nu sunt. După un stagiu pe meleagurile româneşti, ghiftuiţi cu sărmălutze, mămăligutză şi fetitze, aceştia s-au dâmboviţat mai rău decât jurnaliştii dâmboviţeni get-beget.
La întoarcerea în patria de origine, toţi ar trebui trecuţi printr-o perioadă de revenire la occidentalism. Judecând după cum scriu, unii dintre ei nici după acest stagiu nu se vor dezbăra de năravul României atât de dulce în materie de moravuri.
Jurnaliştii străini veniţi special la Bucharest, ca să ia pulsul vieţii noastre politice?
Dacă da, care sunt aceştia şi mai ales de la ce publicaţii?
De asemenea, pentru a trage o concluzie, analistul are nevoie de întreaga declaraţie a lui Traian Băsescu.
Acest lucru nu-l face ştirea Mediafax. Să admitem că, agenţie de ştiri fiind, Mediafax nu era obligată la aşa ceva. Presa scrisă, cea care trebuie să depăşească prin amănunte nivelul unei agenţii de ştiri, avea datoria să facă un efort şi să