Sanatate din camara cu alimente. Painea noastra cea de toate zilele. Cum poate fi transformata painea din otrava in medicament.
Mult stimate doamne, mame, sotii, gospodine! In afara diferitelor griji si probleme, adesea trebuie sa indepliniti rolul medicului de familie. Si eu sunt mama si stiu cat de mult doare sufletul cand copilul se imbolnaveste. Suntem in stare sa facem totul, si de-am putea, am lua fara ezitare durerea si chinul copilului asupra noastra, numai ca sa-l vedem sanatos si bucuros. Dar cand se imbolnaveste el! Cand un barbat e bolnav, ofteaza si canapeaua. Care femeie poate fi linistita cand sufera dragul, iubitul, unicul ei barbat? Ei bine, in loc sa va pierdeti capul sau sa fugiti cu sacosa la farmacie, va dau un sfat: primul ajutor se afla la dvs. in casa. E suficient sa intrati in camara sau sa deschideti dulapul din bucatarie, si leacul bolilor va fi in mainile dvs.
Painea noastra cea de toate zilele
Painea este un aliment cu care ne intalnim din prima zi a venirii pe lume si tot ea ne petrece pe ultimul drum. Nici o masa simpla si nici o petrecere pompoasa nu exista fara paine. Ba traditia a transformat-o si in medicament. Stramosii nostri ne-au lasat multe feluri de folosire a aluatului si a painii ca leac pentru boli. De pilda:
Pe locurile afectate de gangrena, se aplica un amestec format din paine neagra de secara si sare mestecat bine in gura;
Pe lovitura dureroasa se aplica o felie de paine stropita bine cu otet si presarata cu bicarbonat de sodiu;
Pentru eliminarea durerilor lombare se aplica pe zona bolnava paine fierbinte, proaspat coapta, si taiata pe orizontala in doua straturi (ca blaturile de tort);
Tot pentru durerile lombare si sciatice se folosea cu mare succes dospeala de aluat din faina de secara. Aluatul se ungea pe o bucata de hartie groasa (pergam