Poate ca Statele Unite nu pot fi egalate din punctul de vedere al puterii militare, insa factorii ce-i pun in pericol puterea financiara au devenit imposibil de ignorat, scrie International Herald Tribune.
Un astfel de factor este reprezentat de declinul monedei americane. Saptamana trecuta, dolarul a atins un minim record in raport cu principala sa rivala, moneda unica europeana, dupa ce economia Statelor Unite s-a confruntat cu al patrulea trimestru consecutiv de crestere mai slaba. Moneda euro a atins o valoare record de 1,3681 dolari.
Specialistii spun ca efectele declinului pe termen lung al dolarului ar putea fi majore atat pentru americanii de rand, cat si pentru pozitia tarii ca forta globala fara rival.
In timp, fortele aflate in spatele declinului dolarului ar putea continua sa marginalizeze Statele Unite pe scena mondiala, sa provoace o deteriorare a conditiilor de trai si sa aduca Statele Unite in imposibilitatea de a reactiona in fata unor probleme vitale de securitate sau crize financiare.
"Exista acum o multime de potentiali 'regi' care lupta sa ne preia pozitia", spune Leo Melamed, presedinte emerit al Chicago Mercantile Exchange si fondator al primei piete pentru contracte futures financiare din lume.
In cea mai mare parte a secolului 20, lucrurile aratau altfel.
Statele Unite erau singura tara care era mai puternica la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial decat la inceputul lui. Totusi, de la sfarsitul Razboiului Rece, rivalii straini au preluat prima pozitie detinuta initial de SUA in cadrul mai multor clasamente economice.
Astazi, China se dezvolta mai rapid decat Statele Unite, iar multi investitori si istorici considera ca Uniunea Europeana se afla pe o pozitie economica egala cu Statele Unite.
Wall Street-ul pare sa-si piarda si el din stralucire in ciuda faptului ca indicele Dow Jones