Miercuri, C.A. al BNR a decis o noua taiere a dobanzii de politica monetara, a treia din acest an, aceasta coborand de la 7,5 la 7,25%, mai jos cu 1,5 puncte procentuale, comparativ cu sfarsitul anului trecut. Masura luata de BNR are in vedere continuarea procesului de dezinflatie, "mai pronuntata decat in prognoza anterioara, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 3,66% in luna martie fata de 4,87% in luna decembrie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si al reducerii preturilor volatile", se arata in comunicatul care a urmat intalnirii C.A. al BNR, care mai preciza ca prin intermediul operatiunilor de piata se intentioneaza controlul lichiditatii de pe piata monetara. Decizia BNR are drept scop o temperare a evolutiei apreciative a monedei nationale, care, comparativ cu sfarsitul anului trecut, a castigat in fata euro 2,05%, iar fata de dolar aproape 5,5%.
Cu toate acestea, efectul inregistrat ieri in piata a fost aproape inexistent, datorita faptului ca dobanzile overnight s-au mentinut la valori ridicate, de 15 - 25%. Cursul mediu al euro a coborat ieri la 3,3136 lei, cotatiile din piata atingand un minim de 3,3090 lei, semn ca atat fondurile speculative cat si jucatorii autohtoni sunt multumiti de plasamentele facute in moneda nationala. Masura luata de BNR va obliga bancile comerciale sa isi revizuiasca politicile monetare prin scaderea dobanzilor la depozite, avand in vedere ca nivelul rezervelor minime obligatorii a ramas neschimbat, atat in cazul celor in lei, 20%, cat si al celor in valuta, 40%. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10%/an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90%/an la cele in euro si 1,15%/an la cele in dolari.
"CA al BNR a hotarat totodata mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si continuar