Limba romani nu are nicio sansa sa devina vreodata limba oficiala in Uniunea Europeana. A spus-o la Sibiu comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban. Asta dupa ce in ultima vreme tot mai multi reprezentanti ai romilor au facut presiuni pentru recunoasterea limbii romani ca limba oficiala.
Luminita Cioaba declara la sfarsitul saptamanii trecute ca romii nu au decat de pierdut pe urma faptului ca limba romani nu este recunoscuta ca limba oficiala. „Nu sunt organizate cursurile de limba romani, motiv pentru care copiii nu studiaza in limba pe care o vorbesc in casa si nici nu se recunosc drept romi”, a declarat aceasta.
Mai departe a fost sustinuta ideea ca din moment ce tara noastra este membru al Uniunii Europene si limba romani ar trebui recunoscuta ca limba oficiala in comunitatea europeana, ceea ce ar conferi etnicilor romi avantaje incontestabile.
Comisatul European pentru multiligvism insa a declarat vineri la Sibiu ca, desi Uniunea Europeana promoveaza diversitatea si multilingvismul, limba romani nu are nicio sansa in a deveni limba oficiala.
“Sunt cateva conditii foarte importante care trebuie indeplinite pentru ca limba romani sa devina limba oficiala a Uniunii Europene. Numai uitandu-ma la aceste conditii posibilitatea ca limba romani sa devina limba oficiala nu exista”, a declarat Leonard Orban, comisarul European pentru multilingvism.
Astfel, pentru o recunoastere oficiala o limba trebuie ca mai intai sa fie recunoscuta ca limba oficiala intr-o tara, iar Guvernul acelui stat trebuie sa faca o cerere oficiala Comisiei Europene pentru acceptarea acestei limbi. Abia dupa ce statele member ale U. E. accepta in unanimitate acea limba devine oficiala.
Leonard Orban a oferit in acest sens exmplul limbii irandeze, in anul 2005 Guvernul Irlandei inaintand o cerere oficiala iar la inceputul acestui an