Romania poate deveni a saptea putere economica in Europa, tinand cont ca este a saptea tara ca numar de locuitori in regiune si are resurse mari, afirma cu aproape doua luni in urma premierul Calin Popescu Tariceanu. Domnia sa isi enunta astfel si una dintre ambitiile personale, aratandu-se increzator in faptul ca acest lucru este posibil pentru ca... Romania este o tara bogata.
Lasand la o parte faptul ca sintagma "Romania, tara bogata" are prea putina sustinere in economie, dupa ce am concesionat rezervele de petrol, am defrisat padurile si am devenit dependenti de importurile de gaze, declaratiile dlui Tariceanu nu tin cont de un foarte mare adevar: avutia nationala nu reprezinta decat o treime din media UE-25.
De altfel, pentru a deveni o putere economica, romanii trebuie sa munceasca si mult, si bine. Pentru ca o tara cu o productivitate buna inseamna o afacere la fel de buna pentru investitori.
Din pacate, desi muncesc mult, romanii o fac in conditiile unei foarte slabe competitivitati, adica muncesc prost. Potrivit statisticilor, tara noastra se situeaza pe penultimul loc in randul statelor Uniunii Europene in functie de productivitatea muncii pe angajat, desi numarul mediu de ore lucrate saptamanal este mai mare decat in tari cum ar fi Danemarca, Finlanda, Franta si Olanda.
La nivelul anului 2005, productivitatea muncii pe angajat in Romania reprezenta 39,2% din media UE-25, comparativ cu 62,2% in Polonia si Slovacia, 68,4% in Cehia, 69,1% in Ungaria si 75,8% in Slovenia. Cea mai ridicata rata era in Luxemburg, de 160,8%.
Cu alte cuvinte, ca sa-si cumpere un kilogram de paine, un bucurestean trebuie sa munceasca o jumatate de ora, un praghez - un sfert de ceas, iar un luxemburghez mai putin de sapte minute. In paranteza fie spus, asa se explica de ce romanii sunt pe primul loc in Uniunea Europeana la