Sute de locuitori ai municipiului Deva risca sa fie intoxicati de fumul provenit de la un incendiu izbucnit de mai bine de 10 zile pe halda de gunoi a orasului. Locuitorii din Santuhalm si cartierul Ceangai sunt nevoiti sa suporte fumul inecacios care le invadeaza locuintele.
Fumul care se degajeaza de la groapa de gunoi poate fi observat cu usurinta chiar din oras, de la etajul blocurilor mai inalte, noxele fiind antrenate de curentii de aer de pe cursul raului Mures.
Doar dupa o saptamana de la declansarea incendiului, comisarii Garzii de Mediu au "binevoit" sa se deplaseze la fata locului si sa "promita" ca vor lua masurile legale.
"In cursul zilei de miercuri am fost la halda de gunoi. Am observat chiar si zone cu flacara deschisa. Am solicitat societatii de salubritate sa stopeze aceasta sursa de poluare", a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan.
Pasivitatea autoritatilor locale si a celor care ar trebui sa se ocupe cu protectia mediului nu este intamplatoare. Halda de gunoi a municipiului Deva este administrata de societatea Salubritate S.A. una dintre cele mai controversate firme de profil din zona. Societatea este controlata de primarul Mircia Muntean. Cel putin asa sustinea in urma cu cateva zile patronul oficial al firmei, Paul Ionescu, originar din Bucuresti, care a cumparat actiunile detinute la societate de Dorin Dragoescu, in urma decesului acestuia. Firma Salubritate SA ar fi trebuit sa investeasca sume importante in deponeul de gunoi pentru a-l aduce la standardele acceptate de legislatia privind mediul inconjurator, dar nu a facut acest lucru.
Agentia de Protectie a Mediului, condusa de Elena Badescu, ruda prin alianta cu primarul Mircia Muntean, cat si Garda de Mediu, condusa de Cristian Moldovan, speriat ca va fi demis din functie de actuala putere daca-l supara pe liderul liberalilor di