Foto: Number-10.gov.uk
Scena politica de la Londra a intrat in fierbere dupa alegerile locale si regionale desfasurate saptamana aceasta, care au tras in jos guvernul laburist exact in momentul in care Tony Blair se pregateste sa-i transfere prerogativele de premier lui Gordon Brown, ministrul sau de Finante.
Se schimba seful de guvern, se schimba si felul cum puterea de la Londra abordeaza afacerile interne si internationale. Si nu doar din nevoia acelui “altceva” cerut de electorat, ci si din cauza diferentelor de personalitate si viziune politica intre actualul si viitorul premier.
Pe plan international, Romania, atat ca partener direct al Marii Britanii, cat si ca partener in cadrul UE, va trebui sa tina cont de schimbarile de perspectiva ce devin iminente pe masura ce se apropie predarea stafetei.
Gordon Brown incearca sa-si 'coloreze' imagineaFoto: Rompres
Brown e privit deja ca premier
Inca de anul trecut s-a speculat ca Brown ii va lua locul lui Tony Blair in fotoliul de premier, in pofida neintelegerilor dintre cei doi pe parcursul deceniului petrecut impreuna in conducerea guvernului.
S-a pus chiar problema unei succesiuni, idee respinsa de la bun inceput de Gordon Brown, care a insistat ca se va supune vointei partidului cand vine vremea ca Blair sa plece.
Dincolo de posibilitatea ca un tert sa intervina in cursa pentru conducerea Partidului Laburist, pregatita pentru urmatoarele doua luni, si implicit pentru pozitia de prim-ministru, politicienii de la Londra, laburisti sau de opozitie, iau deja de bun faptul ca premieratul ii va reveni lui Gordon Brown.
La aceasta opinie a contribuit insusi Blair, care si-a exprimat recent, in mod fatis, sprijinul pentru ministrul sau de Finante.
Ce vor britanicii in lume
La o prima vedere, ar parea ca agenda inte