» Prin derogare, nu mai este obligatoriu ca la referendum sa participe jumatate plus unu din alegatori.
» Modificarea legislativa il vizeaza doar pe Basescu, el putand fi astfel demis in mod repetat.
» In schimb, pentru primari, consilieri si presedinti de consilii locale functioneaza alte reguli pentru demitere.
Decizia de joi a Curtii Constitutionale este una cu dedicatie speciala pentru presedintele Traian Basescu.
In Romania, organizarea si desfasurarea unui referendum erau reglementate de Legea 3/2000. Potrivit acestui act normativ, referendumul era valabil daca la el participau cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Dupa aceasta regula s-a desfasurat referendumul din 2003 pentru modificarea Constitutiei si a ramas in istorie efortul titanic depus de Octav Cozmanca pentru obtinerea prezentei la urne.
Dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, coalitia antiprezidentiala formata din PSD, PNL, UDMR, PC si PRM a trecut la modificarea Legii referendumului. Parlamentarii acestor partide chiar au invocat experienta complicata a anului 2003 in sprijinul modificarii legii. Ultima modificare prevedea o derogare de la regula generala privind valabilitatea referendumului: "Prin derogare de la art. 5 alin. (2) – demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum."
In realitate insa legea referendumului a ramas intacta daca este vorba de alte cazuri decat demiterea presedintelui. De exemplu, daca ar fi in discutie modificarea Constitutiei pentru ca referendumul sa fie valid ar fi necesara prezenta a jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor.
In timp ce partizanii presedintelui Traian Basescu sustin ca legea ar trebui