Alimentele contaminate, in special conservele preparate in casa, slanina, carnatii afumati, pestele afumat/sarat, carnea in untura prezinta adevarate riscuri pentru sanatatea noastra.
Din ianuarie si pana la sfarsitul lui aprilie 2007 la nivel national fost confirmate 8 cazuri de botulism, fata de 3 cazuri in aceeasi perioada a anului 2006. Doua din cele 8 cazuri au aparut in judetul Mures din care unul s-a soldat cu deces. Au mai fost alte doua cazuri la Bacau, doua la Valcea, si cate unul in judetele Harghita si Bihor. Pricipalele semne ale bolii sunt: tulburari digestive moderate: uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale, cefalee, ameteli, astenie accentuata, paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare- oftalmoplegie, manifestari oculare (diplopie, strabism), paralizii faringiene – inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la gat, membre, paralizii ale muschilor respiratori cu aparitia insuficientei respiratorii.
Ce trebuie evitat
Astfel pentru prevenirea imbolnavirilor, este indicata evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute, evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza, evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut. De asemenea este recomandata curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale, conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile, in cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70°C, evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate, spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa. Alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale, iar recipientele in care s-a