» Zeci de localnici din cateva sate din Alba traiesc in fiecare zi cu spaima ca vor fi evacuati din case de catre fostii proprietari: sasii care au parasit tara inainte si dupa 1989.
» Sasii cer anularea contractelor de vanzare-cumparare incheiate intre statul roman si noii proprietari, precum si retrocedarea fostelor locuinte.
Primele evacuari au avut deja loc si alte cereri de retrocedare au ajuns la primarii. De asemenea, la instantele de judecata din Blaj si Alba Iulia sunt pe rol mai multe procese prin care sasii cer anularea contractelor de vanzare-cumparare incheiate intre autoritatile statului roman si noii proprietari. In Germania a fost infiintata chiar si o asociatie denumita "Restitutio", care ofera sasilor asistenta pentru recuperarea proprietatilor abandonate in Romania.
In cateva localitati din judetul Alba, de-a lungul Tarnavei Mici si Tarnavei Mari, oamenii traiesc adevarate drame. Este vorba despre familiile de romani care au cumparat legal imobilele abandonate de sasii care au plecat din Romania. O parte dintre etnicii germani care au plecat din tara in vremea comunismului si chiar dupa revolutie vor inapoi proprietatile pentru care au primit despagubiri de la statul roman.
Mii de familii de sasi au parasit de bunavoie in anii ’80 localitatile din Transilvania. Proprietatile sasilor au fost cedate statului roman in schimbul unor sume de bani, respectiv cate 35.000 de lei pentru imobilele din mediul rural si cate 70.000 pentru cele din mediul urban. O parte din familiile de sasi au primit, de asemenea, un ajutor financiar important din partea guvernelor federale ale landurilor germane in care s-au mutat. Imobilele parasite au intrat in proprietatea autoritatilor locale, care le-au inchiriat familiilor de cetateni romani care nu aveau locuinta.
Dupa aprobarea in 1996 a Legii 112, chiriasii au avut posibili