Peste 300 de bolnavii de cancer au protestat, luni, in fata Ministerului Sanatatii, cerand autoritatilor sa faciliteze accesul imediat la tratament a tuturor pacientilor.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a solicitat eliminarea procedurilor de aprobare a tratamentelor, de catre comisiile de specialitate din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate, proceduri care duc la intarzierea accesului la tratament.
Protestatarii au mai cerut asigurarea calitatii vietii pacientilor prin acces gratuit la tratamente suplimentare, consiliere psihologica si asistenta sociala. Printre revendicari se numara si accesul la servicii medicale de specialitate si de calitate, prin formarea de noi specialisti in oncologie medicala, nu de medici internisti cu pregatire de 4 luni in acest domeniu.
In replica, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca pana la 18 mai se va infiinta o comisie care va veni in sprijinul bolnavilor de cancer. Acest grup de lucru va fi format din reprezentanti ai medicilor oncologi, ai Ministerului Sanatatii, ai CNSAS si ai bolnavilor de cancer. Comisia va fi sprijinita si de doi reprezentanti ai Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Comisia va avea mai multe responsabilitati printre care monitorizarea derularii programului de cancer, gasirea de noi metode pentru a reduce birocratia din sistem si pentru a aduce imbunatatiri starii actuale a programului.
De asemenea, Eugen Nicolaescu a mai spus ca se va infiinta Institutul de Ocologie de la Iasi. Astfel vor fi acoperite trei zone istorice importante, a spus ministrul Sanatatii. An acest moment, exista alte doua institute la Cluj si la Bucuresti.
In Romania exista aproximativ 370.000 de bolnavi de cancer si doar 250 de medici oncologi. Statisticile