Premiera. Ferma Suraki SRL poate scoate la fiecare 45 de zile nu mai putin de 3.000 de pui de strut
Razvan Bica
La iesirea din satul Rasuceni, judetul Giurgiu, pe un teren ce a apartinut Rodicai Popescu Bitanescu, in jurul unui stejar de aproape 400 de ani, traiesc 2.800 de struti. Ferma propriu-zisa se intinde pe o suprafata de 40 de hectare pe care se afla statia de incubatie, ferma de reproducatori, ferma de crestere, abatorul, tabacaria, statia de epurare biologica si incineratorul ecologic. Directorul Surachi ne conduce spre statia de incubatie, o cladire aflata imediat la intrarea in complex: "In mod normal, nimeni nu are voie sa intre aici, iar daca intra, regulile sunt foarte drastice". La intrare se afla o tavita plina cu dezinfectant prin care toti cei care intra in incubator trebuie sa treaca.
Ajungem la vestiare unde aflam ca angajatii sunt obligati sa-si faca
dus de fiecare data inainte de a intra. Cu totii primim niste papuci si halate de unica folosinta. Inauntru, directorul executiv al fermei, Palcu Dorin, ne explica cum "pe geamul asta vin ouale, iar pe partea cealalta ies puii". Astfel, ouale sunt aduse de angajatii fermei, puse intr-un carucior si transportate intr-o camera in care vor fi aduse la temperatura optima clocirii, abia dupa aceea ele sunt puse in incubator. "La fiecare 14 si 38 de zile verificam fiecare ou pentru a ne da seama daca vor fi fertile", ne spune Palcu Dorin. Cand se apropie momentul mult asteptat, cam dupa 43 de zile, ouale sunt mutate intr-o camera speciala de eclozare, unde puii vor iesi din gaoace.
PRODUCTIV. Trei incubatoare a cate 500 de oua fiecare Incubator de 400.000 de euro
Directorul Surachi ne spune ca investitia a fost enorma: "Pai numai incubatorul a costat cam 400.000 de euro, iar intreaga ferma cam vreo 6 milioane de euro. Momentan,