Saptamana trecuta paritatea euro/dolar s-a mentinut in jurul pragului de 1,36 dolari, la aceasta contribuind scaderea increderii fata de economia americana.
In data de 27 aprilie euro a atins un maxim istoric de 1,3683 dolari, saptamana trecuta el fluctuand intre 1,3533 si 1,3662 dolari, evolutie determinata fie de factori tehnici, speculatorii decizand sa isi marcheze profiturile, cat si a celor fundamentali, datele economice din SUA fiind cele care au dat tonul. Pe termen lung se anticipeaza mentinerea euro pe un trend ascendent, existand posibilitatea ca el sa atinga pragul de 1,40 dolari, in cazul in care Rezerva Federala va micsora dobanda de politica monetara iar Banca Centrala Europeana o va majora.
Vinerea trecuta, paritatea a fluctuat intre 1,3533, in cursul diminetii, si 1,3610 dolari, dupa anuntarea crearii unui numar mai mic de locuri de munca in aprilie in SUA, 88.000 fata de 117.000 in martie, in timp ce somajul a crescut de la 4,4 la 4,5%.
Daca economia americana da semne de oboseala, Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed, anticipand, in urma cu circa doua luni, posibilitatea intrarii intr-un nou ciclu de recesiune in ultima parte a acestui an, in schimb cea europeana da putine semne de slabiciune. Cu o inflatie in scadere, cu o scadere a numarului creditelor ipotecare si cu cele mai multe comenzi din ultimii 30 de ani pentru producatorii germani, increderea in economia euro-zonei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Acest lucru a intarit asteptarile ca Banca Centrala Europeana va decide cresterea, pana in iunie, a dobanzii de referinta cu inca un sfert de punct procentual, la 4%.
Analistii considera ca efectele declinului pe termen lung al dolarului ar putea fi majore atat pentru americanii simplii, cat si pentru pozitia SUA drept forta globala fara rival, comparand aceasta evolutie cu cea a Marii Britanii, di