Foto: EvZ
Din cauza ca in Grecia si Turcia lunile iulie si august au devenit excesiv de fierbinti, romanii extind sezonul estival din mai pana in octombrie.
Canicula a atins deja Grecia in weekend, cand s-au inregistrat temperaturi de peste 30 grade Celsius in sud, mercurul urcand chiar pana la 35 grade Celsius la Atena, din cauza unui val de aer cald venit din nordul Africii.
Stirea ar fi trecut poate neobservata, daca n-ar fi inca multi romani care nu si-au planificat pana acum concediile si care incep sa-si ridice serioase semne de intrebare cu privire la oportunitatea unei vacante in Grecia, in iulie sau in august, mai ales ca prognozele anunta o vara excesiv de calduroasa in toata regiunea.
Tot in regiunea mediteraneeana se afla si Spania, Turcia, Egiptul, Tunisia etc., destinatii care insumeaza, impreuna cu Grecia, aproape doua treimi (65%) din optiunile sutelor de mii de romani care aleg sa-si petreaca vacanta de vara in strainatate.
Multi turisti au suferit anul trecut stari de disconfort sau afectiuni provocate de caldura de la sfarsitul lui iulie si inceputul lui august. Mai mult, sute de romani care au optat pentru litoralul grecesc, mergand, de pilda, in Halkidiki, s-au trezit cu planurile de vacanta transformate in scrum de incendiile de padure provocate tot de caldura excesiva.
Aceste experiente, adaugate la semnalele de alarma reprezentate de canicula de 35 grade Celsius care a atins deja Grecia, precum si la prognoza de vara mediteraneeana torida, explica de ce a aparut deja o tendinta de „migrare” a vacantelor spre iunie si septembrie.
De ce s-au infierbantat insa atat de tare lunile iulie si august? Fiindca efectele incalzirii globale se resimt mult mai puternic in regiunile de sud si sud-est ale Europei, unde clima va deveni si mai calda si uscata decat in prezent, potrivit oame