Au venit din toate colţurile ţării să muncească pe şantierele din Gorj. Astfel au luat fiinţă coloniile muncitoreşti. După terminarea lucrărilor şi închiderea şantierelor, oamenii nu au mai plecat către locurile de baştină şi au rămas să trăiască în barăcile din colonie.
GORJ. Colonia ACH din Gureni, comuna Peştişani, a luat fiinţă la începutul anilor '80, când se lucra la construirea barajelor Vâja şi Clocotiş de pe râul Bistriţa. Oameni din toată ţara au venit să muncească aici, pentru că ştiau că li se asigură o locuinţă şi hrană. Au lăsat în urmă totul şi au venit să înceapă o viaţă nouă. Colonia era atunci înfloritoare, iar muncitorii erau mulţumiţi cu viaţa pe care o duceau. Clădirile în care locuiau erau noi şi frumoase, iar locuinţele dotate cu baie şi bucătărie. Aici existau un magazin şi chiar un club pentru petrecerea timpului liber. Colonia era ca un mic oraş, care forfotea de muncitori. O parte dintre ei şi-au adus şi familiile, iar alţii s-au căsătorit aici. Au apărut şi copiii şi astfel o nouă generaţie.
Cu timpul, lucrările s-au terminat, iar şantierul s-a închis, dar oamenii nu au mai plecat către locurile de baştină. După mulţi ani petrecuţi în colonie alături de familii, se obişnuiseră cu viaţa pe care o duceau şi au simţit că aici este casa lor. Însă viaţa din colonie nu mai avea să fie ceea ce fusese.
Barăcile au ajuns în paragină
Mulţi dintre muncitori şi-au pierdut locurile de muncă, iar locuinţele au început să se degradeze cu trecerea timpului, pentru că societatea care construise micul cartier nu s-a mai ocupat de îngrijirea lor. Frumoasele clădiri care erau prevăzute cu locuinţe şi la nivelul superior, construite din lemn, au ajuns în paragină. Etajul a dispărut pentru că apa se infiltra prin acoperiş şi exista un mare pericol de incendiu. Au rămas doar scările. Viaţa s-a schimbat radical. @N