Singurul oras unde perspectivele de crestere sunt mai putin favorabile decat in Bucuresti este Kievul. Budapesta, Viena, Roma, Haga, Lisabona, Atena si Praga vor inregistra, de asemenea, un ritm lent al majorarii chiriilor, se arata intr-un raport al DTZ Research. Perspectivele de crestere a chiriilor din Europa Centrala si de Est vor fi afectate, probabil, de activitatea intensa de dezvoltare.
La momentul actual, randamentul spatiilor de birouri din Bucuresti este de 6,5%, peste nivelul inregistrat in Varsovia, de 5,5%, dar se plaseaza la un nivel inferior celui din Moscova, care ar putea atinge 8% pana la sfarsitul anului.
Londra, Barcelona si orasele scandinave vor inregistra cele mai rapide dezvoltari ale pietei, in contextul cresterii chiriilor si al scaderii numarului de spatii disponibile, dar locatii emergente, precum Istanbul si Moscova, vor consemna, de asemenea, evolutii pozitive, intrucat cererea este ridicata, iar numarul redus al spatiilor de calitate determina majorarea semnificativa a chiriilor.
Pe de alta parte, investitorii continua sa aloce, in continuare, fonduri importante proiectelor din Europa Centrala si de Est, iar popularitatea pietei locale de retail ramane ridicata. Printre cele mai importante tranzactii incheiate in regiune, in primul trimestru al acestui an, se numara preluarea proiectului de birouri S-Park de catre fondul austriac de investitii Immoeast, pentru circa 90 milioane de euro, achizitia a patru proprietati in Cehia, de catre acelasi fond, pentru 210 milioane de euro, si achizitia unui centru comercial din Nitra, Slovacia, de catre GE Real Estate, pentru 23 milioane de euro. Investitiile imobiliare transfrontaliere realizate in Europa in primele trei luni ale anului au totalizat 20 miliarde de euro. Marea Britanie a ramas principala destinatie pentru investitiile straine, cu tranzactii de peste 6,7 miliarde de e