Odata cu avansul tehnologic, o foarte mare parte din munca unui contabil a fost preluata de programele informatice. Acest lucru a scazut timpul de munca al contabililor, oferindu-le posibilitatea de a nu mai fi simpli "socotitori", ci printre cei mai importanti in structura unei organizatii.
"Contabilul nu mai este cel care aduna pur si simplu cifre, el are o viziune asupra companiei si reuseste sa citeasca intr-o balanta investitiile pe care le-a facut compania. Un contabil-sef stie, de obicei, macar pe sectorul sau, sa adune informatiile necesare unei eventuale dezvoltari, intocmind astfel o strategie a firmei si fiind activ in organizatie", este de parere Andreia Manea, head of ACCA Romania (Asociatia de Autorizare a Contabililor). Ea adauga ca in prezent contabilul a devenit persoana care are puterea de a influenta deciziile la nivelul intregii companii.
Si Marin Toma, presedintele CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), este de aceeasi parere.
"Contabilul nu mai este un simplu inregistrator de facturi. Acum tehnologia face acest lucru in locul lui. Rolul contabilului s-a schimbat la nivelul intreprinderii si la nivel macroeconomic. Aproape ca nu mai exista decizie care sa nu se foloseasca de informatiile furnizate de el. Nu poti incheia o tranzactie fara sa stii care este piata, care sunt costurile", explica el.
Astfel, contabilul tinde sa devina un ax important in companie, in jurul caruia graviteaza deciziile de business, insa dincolo de acestea, are si un rol social pentru ca sute sau chiar mii de salariati primesc bani care trec mai intai prin mana lui. In plus, bilantul pe care il face contabilul influenteaza actionarii, investitorii si bancile.
"De obicei, contabilii sunt mana dreapta a managerilor. Sunt printre cei platiti cel mai bine, dupa manageri si dupa cei care lucreaza in cercetar