Chiriaşii din casele câştigate de foştii proprietari ar putea să rămână mult şi bine în locuinţele respective, după ce parlamentul a condiţionat evacuarea lor de punerea la dispoziţie a unor case de către autorităţile locale.
Aprigul război dintre proprietarii locuinţelor retrocedate şi actualii chiriaşii e pe cale să ia amploare, după ce parlamentarii au mai făcut ceva schimbări în legislaţia de profil. Potrivit unui act normativ recent aprobat, chiriaşii nu pot fi evacuaţi din fostele case naţionalizate care au fost retrocedate până când administraţiile locale nu le asigură o locuinţă temporară. Modificarea legislaţiei a fost însă gândită pentru a proteja chiriaşii, dar le restrânge drepturile proprietarilor, în cazul în care primăriile nu găsesc mult doritele adăposturi.
Decizia a bulversat deja autorităţile din Bănie, care nu găsesc o soluţie viabilă pentru rezolvarea acestei probleme. Viceprimarul Sorin Iordache este de părere că, deşi e lăudabilă atenţia acordată de parlamentari chiriaşilor, trebuie ţinut cont şi de faptul că posibilităţile financiare ale consiliilor locale sunt destul de mici şi nu pot acoperi investiţii la capitolul locuinţe. „Dacă va rămâne aşa, probabil chiriaşii nu vor mai fi evacuaţi niciodată, deoarece, cel puţin noi, nu avem banii necesari. Pe de altă parte, se încalcă şi dreptul de proprietate al persoanelor care şi-au recâştigat casele. E o situaţie fără ieşire“, a menţionat viceprimarul Craiovei.
Cum să împaci şi capra, şi varza
Edilul Băniei le oferă însă şi o soluţie mai-marilor din Capitală, propunându-le să aloce un buget substanţial pentru construirea de locuinţe destinate exclusiv evacuaţilor. În acest fel, susţine Iordache, vor fi împăcate ambele părţi. „Noi ne confruntăm deja cu problema persoanelor evacuate, care sunt lăsate pe drumuri de proprietarii caselor unde unii locuiesc de o viaţă