Supa-crema taraneasca.
Ingrediente: 200 g dovlecei, 100 g morcovi, 100 g telina, 100 g pastarnac, 100 g conopida, 50 g patrunjel radacina, 200 g varza, 2 oua, 80 g smantana, 50 g unt, 100 g paine neagra, sare dupa gust.
Mod de preparare: Se curata legumele si zarzavaturile, se spala, se taie felii si se fierb in 2 l de apa rece cu sare. Dupa ce au fiert, se strecoara legumele si zarzavaturile, se paseaza, iar piureul se amesteca din nou cu zeama si se lasa 10 minute la foc domol. Se drege cu galbenusurile batute cu smantana si unt topit. Garnitura: varza alba (fiarta separat) taiata gros si crutoane de paine neagra prajita.
Chec cu ficatei
Ingrediente: 1 kg ficatei de pasare, doua maini bune cu verdeata tocata (marar si patrunjel), 12 oua, sare, piper, 4 linguri de faina, o capatana de usturoi taiat marunt, 1/2 pachet praf de copt si putina margarina.
Mod de preparare: Se prajesc ficateii nu prea tare. Se bat ouale, se amesteca cu verdeata, cu faina inmuiata in putin lapte, se pune sare, piper, praf de copt. Se ung doua tavi mari de chec. Se tapeteaza cu pesmet. Se toarna in tava unsa un sfert din compozitie, peste care se aseaza cu mana ficateii rupti in jumatati. Se mai toarna putina compozitie peste ficatei, dupa care se aseaza doua-trei jumatati de ou fiert. Se presara usturoiul, apoi restul de compozitie, peste care se adauga bucatelele de margarina. Se coace la foc potrivit, ca orice chec. Se taie rece.
Varianta: daca este posibil, se calesc jumatati de ciuperci si se aseaza in tavi printre ficatei. In acest caz este necesar numai 1/2 kg de ficatei. Se mai poate pune cate un morcov fiert subtire si lung in fiecare tava, chiar si un castravecior acru (murat), tot subtire si lung.
Pui la sticla de bere
Un pui intreg, curatat, se spala si se condimenteaza cu piper, Vegeta, cimbru si se impanea