Poliţia Română a elaborat proiectul de modificare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, în sensul achiziţionării şi deţinerii armelor neletale cu proiectil tot pe baza unei autorizaţii, asemănător cu regimul impus armelor letale. Noul act legislativ ar presupune introducerea armelor neletale în categoria armelor supuse autorizării, în prezent ele putând fi deţinute de persoanele care au împlinit 18 ani, în baza unei notificări eliberate de poliţie, fără alte restricţii, informează într-un comunicat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Sancţiune cu închisoare
„Din cauza gradului sporit de pericol pe care îl reprezintă pentru populaţie, această măsură restrictivă a fost adoptată şi de alte state membre ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie, Irlanda de Nord, Austria şi Grecia (unde sunt interzise) sau Germania, Franţa, Finlanda, Ungaria şi Bulgaria (unde sunt supuse regimului autorizării)“, se arată în comunicat. Totodată, s-a propus incriminarea ca infracţiune şi pedepsirea cu închisoare de la şase luni la trei ani a faptelor de folosire a armelor neletale în alte scopuri decât a celor de autoapărare (conflicte personale, conflicte de grup, în scop infracţional ş.a.), în prezent aceste fapte fiind sancţionate doar cu amendă contravenţională.
Proiectul de modificare a fost elaborat pe fondul evenimentelor înregistrate pe plan naţional în care au fost folosite arme neletale fără respectarea prevederilor legale. În prezent, în evidenţele Poliţiei Române sunt înregistraţi 35.859 de deţinători de arme neletale (cu gaze lacrimogene, cu aer comprimat etc.). De asemenea, de la intrarea în vigoare a legii, respectiv martie 2005 şi până în prezent, au fost înregistrate 60 de cazuri în care s-au folosit fără drept arme neletale, în 19 dintre aceste situaţii armele fiind deţinute ilegal. Poliţia Română a elaborat p