In conditiile unui deficit de locuinte pe piata imobiliara, dar si a escaladarii preturilor acestora odata cu aderarea la Uniunea Europeana, achizitionarea unui imobil este o problema spinoasa, existentiala in unele cazuri. Toata lumea isi face calcule. Unii economisesc si incearca sa puna bani de-o parte pentru a-si vedea visul implinit: cumpararea unei case. Altii, cazurile cele mai fericite,
jongleaza cu propriile resurse incercind astfel sa si le maximizeze investind pe piata imobiliara.
Sa raminem insa la prima categorie. Multe dintre socotelile romanilor iau in vizor propria locuinta. O persoana care sta in chirie are si mai multa bataie de cap. Sa te incumeti la un imprumut pentru a-ti cumpara o casa proprietate personala - iata o decizie importanta, care trebuie cintarita cu atentie. Sa vedem care ar fi raportul dintre chirie si rata de rambursat in cazul unui credit, acum, dupa scurgerea unei treimi din anul 2007. Vom constata ca exista cazuri cind chiria te costa mai mult decit rata la casa, dar numai persoanele cu forta financiara pot contracta astfel de produse bancare. Aceasta, in pofida faptului ca preturile au crescut in ultimul timp mai mult decit chiriile. La rindul lor, insa, bancile si-au diversificat produsele, acceptind termene de rambursare tot mai mari.
Termen optim de rambursare: 20 de ani
Un apartament cu trei camere situat in zona Hipodrom, Obor Dorobanti poate fi achizitionat cu 130.000 - 150.000 lei, dupa cum ne-a declarat Cristian Teodor, directorul agentiei imobiliare "Cristian". Adica aproximativ 40.000 de euro. Pentru acelasi tip de spatiu, chiria oscileaza in jurul valorii de 250 de euro, "daca apartamentul este mobilat si bine utilat". Asadar, circa 0,6% din pretul de vinzare.
Daca analizam zona centrala, sa spunem Bariera, Calarasi, Independentei, vom cad