De cand Curtea Constitutionala a admis (dupa doua respingeri anterioare) modificarea legii referendumului astfel ca presedintele sa fie demis cu majoritatea voturilor exprimate si a decis ca noua regula sa se aplice (retroactiv) chiar la referendumul din 19 mai, lupta dintre cele doua tabere a intrat in linie dreapta.
De ce o prevedere neconstitutionala de doua ori a devenit constitutionala a treia oara, niciun jurist n-a fost in stare sa explice. Pesemne in virtutea legii gramaticale conform careia doua negatii devin pana la urma o afirmatie.
Coalitia antiprezidentiala mizeaza in consecinta pe afirmatia DA din fosta sigla a Aliantei spre a obtine, prin confuzie, voturi pentru demitere, in timp ce PD si PLD se bizuie pe votul negativ (intotdeauna eficient) la adresa PSD si a subalternilor sai. Schimbarea etichetelor politice nu e usor de explicat.
PNL, de pilda, care a ajuns la putere pe da-ul spus dlui Basescu, incearca acum sa justifice intoarcerea armelor impotriva propriului aliat invocand schimbarea dlui Basescu: "s-a schimbat, e obsedat de putere" - intr-un mod care l-a facut "de nerecunoscut".
De parca dl Tariceanu nu s-a schimbat, nu e obsedat de putere si nu e de nerecunoscut cand ranjeste cu PSD si PRM si se declara incantat de presedintia dlui Vacaroiu.
Daca acuzatiile de rutina dintre cele doua tabere (hotii care striga hotii, populistii, demagogii etc.) sunt in buna masura aceleasi si suna deja in gol, cateva sunt totusi specifice acestei campanii - si ele ii apartin chiar liberalului Melescanu, care l-a descris pe dl Basescu ca pe un nebun: "incepe sa arate ca un om cu mintile ratacite, un paranoic".
Metoda nu e noua: si in comunism cei care deranjau sistemul erau declarati nebuni si internati la psihiatrie. Iritarea dlui Melescanu a pornit de la faptul ca presedintele a pomenit de v