Cu doua saptamani inainte ca romanii sa se pronunte daca vor sau nu sa-l demita pe Traian Basescu din functia de sef al statului, avem in sfarsit o legislatie clara cu privire la desfasurarea acestei consultari populare. Astfel ca referendumul este valabil indiferent de numarul persoanelor care se prezinta la urne. Pesedintele este demis daca cel putin jumatate plus unul din cei care voteaza se pronunta in favoarea demiterii. Iar un al doilea tur de scrutin iese din calcul. Aceste modificari se aplica inclusiv la scrutinul din 19 mai.
Dispozitiile legii au efecte imediate
Judecatorii Curtii Constitutionale au pus capat disputelor legate de data la care intra in vigoare modificarile aduse legii in cauza. Potrivit motivatiei Curtii, data sambata publicitatii, "legea intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, iar dispozitiile legii examinate isi vor produce efectele imediat dupa intrarea sa in vigoare".
"Curtea Constitutionala nu poate primi nici critica referitoare la retroactivitatea legii examinate, deoarece obiectul acesteia il constituie procedura referendumului, iar normele de procedura, care sunt de imediata aplicare, nu produc efecte asupra unor situatii juridice anterioare, ci numai asupra celor care se deruleaza dupa intrarea in vigoare a legii", se mai arata in documentul respectiv. Curtea observa, de asemenea, ca forma actuala a legii a fost adoptata la 21 martie 2007, deci inainte ca Parlamentul sa hotarasca suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, decizie luata pe 20 aprilie 2007. In context, se precizeaza ca scrutinul reprezinta "un act unic de manifestare a vointei populare, care nu poate fi repetat in cadrul aceleiasi proceduri, indiferent de rezultatul sau". Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie.
Imediat dupa ce CCR a respins contestatia PD, mai multi lideri poli